DOKAZIVANJE SKROBA U NAMIRNICAMA, Ivan Gligorović I2, 2019/2020.

Eksperiment:

Dokazivanje skroba jodom

učenik: Ivan Gligorović I2, 2019/2020.


Za ovaj ekperiment su potrebne namirnice koje u sebi imaju skrob, a to su brašno ili krompir. 

U ovom ekperimentu je skrob iskorišćen kao indikator, koji regustruje prelazak joda iz molekulskog oblika u jodid-jon

  1. I2(ag) + 2e- ↔ 2I-
  2. I2(s) + 2e- ↔ 2I-
  3. I3- + 2e- ↔ 3I-

 skrob će se na kraju transformacije joda u jodidni jon obojiti u plavo. I ova metoda se koristi da se dokaže da li u namirnicama ima skroba ili ne, ukoliko ga ima on će se obojiti plavo, ukoliko ga nema ostaće crvena boja joda.





 

Коментари