DOKAZIVANJE SKROBA U NAMIRNICAMA, Ivan Gligorović I2, 2019/2020.
Eksperiment:
Dokazivanje skroba jodom
učenik: Ivan Gligorović I2, 2019/2020.
Za ovaj ekperiment su potrebne namirnice koje u sebi imaju skrob, a to su brašno ili krompir.
U ovom ekperimentu je skrob iskorišćen kao indikator, koji regustruje prelazak joda iz molekulskog oblika u jodid-jon
- I2(ag) + 2e- ↔ 2I-
- I2(s) + 2e- ↔ 2I-
- I3- + 2e- ↔ 3I-
skrob će se na kraju transformacije joda u jodidni jon obojiti u plavo. I ova metoda se koristi da se dokaže da li u namirnicama ima skroba ili ne, ukoliko ga ima on će se obojiti plavo, ukoliko ga nema ostaće crvena boja joda.
Коментари
Постави коментар